MO*145
De klimaatcrisis is ook een economische crisis
Wie staat het water nu al aan de lippen?
Op woensdag 7 september is de herfsteditie van MO*magazine verschenen. In dit nummer focussen we op de klimaatcrisis die steeds ernstiger en bedreigender wordt. Wie staat het water al aan de lippen?
Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (7,5 euro) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts 40 euro. Je kan ook proMO* worden voor slechts 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.
Focus: Wie staat het water al aan de lippen?
De boer op
Wanneer ecologie economie wordt
De klimaatverandering kost nu al levens én geld. Veel geld. Als overheden, bedrijven en burgers niets doen, leidt dat ook tot een economische ramp.
De muur van hitte valt amper nog te slopen
Opeenvolgende dagen van 45 graden en meer: ze sturen het waterpeil in India’s graanschuur en de volksgezondheid de dieperik in.
Tot boven de lippen
Metershoog water, beschadigde huizen, kritiek op de rol van de stuwdam. Klinkt vertrouwd? Ook Suriname likt zijn wonden na zware overstromingen.
De kanaries in de koolmijn van een planeet in crisis
Rondtrekkende veehouders kunnen hun koeien veel minder melken dan vroeger. ‘En dat heeft alles te maken met de onbetrouwbaarheid van de regen.’
Water en wouden waren hier ooit heel gewoon
Onder het asfalt van São Paulo liggen honderden rivieren begraven. En toch trof droogte recent de Braziliaanse miljoenenstad.
Het Tweestromenland verdampt
Stofstormen en hitte jagen Irakese boeren naar de stad en de rijken naar Turkije. Irak verstoft, verwoestijnt, verdampt.
In Spanje en Portugal: ‘Wat voor landbouw kunnen we ons nog veroorloven?’
Klimatoloog João Santos over de droogte en bosbranden: ‘We moeten de Europese consument onderwijzen. Want de boer is getraind om te produceren wat de markt wil.’
Trends
Gestrand, aangekomen, verloren
Kunstenaar Floris Boccanegra geeft migranten in Calais en Tanger een (gipsen) gezicht.
Vluchtelingen steeds minder welkom in Turkije
Turkije maakt zich klaar voor de verkiezingen van 2023. Het wantrouwen tegen vluchtelingen is daarbij voor politici een dankbaar thema.
De Franse koloniaal die verliefd werd op Marokko
‘Het Marokko van vandaag is nog steeds in hoge mate de constructie van Hubert Lyautey.’ Van wie? Op zoek naar de sporen van de eerste Franse resident-generaal in Marokko.
Mensenrechten die we zelf beschermen, beschermen we beter?
Vlaanderen stapte uit gelijkekansencentrum Unia en richt een eigen instituut op. Wat worden de verschillen?
Waarom de politiek nog altijd niet durft te kiezen tussen fiets en auto
MO*journalist Simon Dequeker dook in de geschiedenis van het Vlaamse fietsbeleid. ‘Er is veel goede wil, maar net niet genoeg.’
Enkel op MO.be
Extremisten op zoek naar de zwakke plekken van Senegal
MO*journalist Kris Berwouts praatte in de jonge democratie Senegal met ongeruste experts. ‘Veel overtuigingskracht heeft zo’n extremist niet nodig.’
Verhalen
Tussen de regels
Kunstenares DOiNK neemt een recent artikel uit MO* onder handen en maakt er een verborgen gedicht van.
Zwemmende sisterhood in Peru
Portret: de meest vredevolle familie van Somalië
De Somalische Fartuun Adan zet het vredeswerk van haar vermoorde man verder met hun dochter Ilwad. ‘Angst is wat gewapende groepen willen.’
Wanneer gorilla’s meer waard zijn dan mensen
De Oegandese regering wil wilde dieren en buitenlandse toeristen behagen. Maar kan ze ook voorkomen dat een volgende pandemie uitbreekt?
Voor u gelezen: Geef Afrika de plaats die het verdient
MO* las drie boeken over Afrika, van de hand van een Afrikaan, een Europeaan en een Afro-Amerikaan.