Duizenden diersoorten bedreigd door mijnbouw voor schone energie

Veel van de grondstoffen die nodig zijn voor schone energie-infrastructuur bevinden zich in ecologisch belangrijke gebieden. Zo waarschuwt de Universiteit van Cambridge. De toenemende vraag naar zeldzame metalen en mineralen brengt meer dan 4000 gewervelde diersoorten in gevaar.

De wereldwijde vraag naar mineralen, fossiele brandstoffen en bouwmaterialen groeit dramatisch. De mijnbouw breidt zich snel uit om aan die vraag te voldoen. In 2022 werd de omzet van de industrie als geheel geschat op 943 miljard dollar. Maar veel van de hotspots liggen in ecologisch erg waardevolle gebieden, en daardoor vormt deze mijnbouw een bedreiging voor diersoorten.

Het grootste risico vormt de mijnbouw voor materialen die cruciaal zijn voor energietransitie, zoals lithium en kobalt.

Vissen

Uit de Britse studie in Current Biology blijkt dat 4642 gewervelde diersoorten wereldwijd worden bedreigd door mijnbouw en boringen naar olie en gas. Vissen lopen het meeste risico (2053 soorten), gevolgd door reptielen, amfibieën, vogels en zoogdieren. De mate van dreiging lijkt verband te houden met de plek waar een bepaalde soort leeft en hun levensstijl: vooral zoetwatersoorten met een heel klein leefgebied zijn kwetsbaar.

Het grootste risico vormt de mijnbouw voor materialen die cruciaal zijn voor energietransitie, zoals lithium en kobalt. Die zijn allebei essentieel in zonnepanelen, windturbines en elektrische auto’s. Maar ook de winning van kalksteen, dat in grote hoeveelheden nodig is voor cement, brengt heel wat soorten in gevaar.

De bedreiging beperkt zich niet tot de fysieke locaties van de mijnen, maar kan ook soorten treffen die duizenden kilometers verder leven. Dat komt bijvoorbeeld door vervuilde waterlopen of ontbossing voor nieuwe toegangswegen en infrastructuur.

Voorzorgen

Het goede nieuws is dat veel leed vermeden kan worden mits goede maatregelen en een duidelijk regelgevend kader, zeggen de onderzoekers. 'We zullen eenvoudigweg niet in staat zijn om de schone energie te leveren die we nodig hebben om onze klimaatimpact te verminderen zonder mijnbouw. Het probleem is dat de mijnen zich op locaties met vaak een zeer hoge biodiversiteit bevinden', zegt hoogleraar David Edwards van de Universiteit van Cambridge.

'Een groot aantal soorten, met name vissen, wordt bedreigd door de vervuiling veroorzaakt door mijnbouw. Het zou een makkelijke overwinning zijn om te werken aan het verminderen van die zoetwatervervuiling. Zo kunnen we nog steeds de stoffen krijgen die we nodig hebben voor de transitie naar schone energie, maar op een manier die niet zoveel verlies aan biodiversiteit veroorzaakt.'

Word ProMO*

Vind je MO* waardevol? Word dan proMO* voor slechts 4,60 euro per maand en help ons dit journalistieke project mogelijk maken, zonder betaalmuur, voor iedereen. Als proMO* ontvang je het magazine in je brievenbus én geniet je van tal van andere voordelen.

Je helpt ons groeien en zorgt ervoor dat we al onze verhalen gratis kunnen verspreiden. Je ontvangt vier keer per jaar MO*magazine én extra edities.

Je bent gratis welkom op onze evenementen en maakt kans op gratis tickets voor concerten, films, festivals en tentoonstellingen.

Je kan in dialoog gaan met onze journalisten via een aparte Facebookgroep.

Je ontvangt elke maand een exclusieve proMO*nieuwsbrief

Je volgt de auteurs en onderwerpen die jou interesseren en kan de beste artikels voor later bewaren.

Per maand

€4,60

Betaal maandelijks via domiciliëring.

Meest gekozen

Per jaar

€60

Betaal jaarlijks via domiciliëring.

Voor één jaar

€65

Betaal voor één jaar.

Ben je al proMO*

Log dan hier in