Grootste Thaise oppositiepartij ontbonden

Nieuws

Beslissing om MFP buiten de wet te plaatsen lokt veel reacties uit

Grootste Thaise oppositiepartij ontbonden

In Thailand is de grootste oppositiepartij buiten de wet geplaatst. Het is niet de eerste keer dat de heersende politieke klasse tegenstanders via de rechtbank laat uitschakelen. De oppositie wil met een nieuwe partijnaam terugkeren.

Oppositiepartij Move Forward Party (MFP) is door het grondwettelijk hof van Thailand ontbonden. De partij wilde een versoepeling van de fameuze wet op de majesteitsschennis, die in de praktijk vaak gebruikt wordt om activisten monddood te maken.

Het voorstel van MFP om de wet aan te passen, werd begin dit jaar al door de rechtbank “ongrondwettelijk” genoemd. De zogenaamde Lèse-majesté wet wijzigen, kwam volgens het Hof neer op de vernietiging van de constitutionele monarchie.

Hervormingsgezind

Die uitspraak maakt nog maar eens pijnlijk duidelijk hoe groot de kloof is tussen de koningsgezinde elite, die vasthoudt aan de macht, en de bevolking die verandering wil.

De hervormingsgezinde MFP haalde tijdens de verkiezingen van vorig jaar meer dan 14 miljoen stemmen, op een totaal van 39 miljoen, en werd de grootste partij in het Thaise parlement. Vooral jongen mensen konden zich vinden in de standpunten van de partij.

Maar de charismatische leider Pita Limjaroenrat (43) kon geen premier worden zonder steun van de senatoren, die door het leger worden benoemd. In augustus vorig jaar werd de 62-jarige zakenman Srettha Thavisin de premier van een coalitieregering met maar liefst elf partijen. MFP belandde in de oppositie en wordt nu dus ontbonden.

Politieke rechten kwijt

De belangrijkste bestuursleden van de partij, onder wie Limjaroenrat zelf, verliezen bovendien voor tien jaar hun politieke rechten. De 143 overblijvende parlementsleden, die hun zitje wél kunnen behouden, hebben laten weten dat ze de strijd niet opgeven. ‘Een nieuwe reis is begonnen. Laten we samen blijven lopen, mensen’, staat te lezen op Facebook.

Om het arrest te ontwijken, wil MFP vervellen tot een nieuwe partij. Die kunstgreep is niet nieuw. MFP was al de opvolger van de Future Forward Party, die in 2019 de verkiezingen won en een jaar later buiten de wet werd geplaatst. Dat zorgde toen voor hevig straatprotest.

Scherpe reacties

Thailand heeft een woelige geschiedenis van opéénvolgende militaire coups die telkens burgerregeringen omver werpen. De laatste staatsgreep dateert van tien jaar geleden, maar het leger en het establishment blijven de politieke agenda bepalen.

De beslissing om MFP buiten de wet te plaatsen, lokt veel reacties uit. In een verklaring van de Europese Unie (EU) staat dat de beslissing ‘een stap terug is voor politiek pluralisme in Thailand’.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) roept onder meer de VS en de EU op om de Thaise regering onder druk te zetten. ‘Dit besluit strookt niet met het verzoek van Thailand om lid te worden van de VN-mensenrechtenraad’, zo staat in een mededeling.