Circusschool in Afghanistan laat kinderen kind zijn

Reportage

Fundamenten leggen met Afghan Mobile Mini Circus for Children

Circusschool in Afghanistan laat kinderen kind zijn

Thijs Broekkamp

29 oktober 202413 min leestijd

Afghanistan is een getraumatiseerd land. Kinderen groeien er op met geweld en terrorisme, wat een nefaste invloed heeft op hun ontwikkeling. Een circusschool probeert hen weerbaar te maken, en, al was het maar voor even, te doen lachen en plezier maken.

Nadat zijn ouders in de jaren ’90 Afghanistan ontvluchtten, groeide Shah Tabibi (33) op in Nederland. Hij werd Afghaans opgevoed en door zijn meervoudige identiteit ontstond het verlangen om zijn roots te ontdekken. Shah was al twee keer naar Afghanistan teruggegaan, maar door de precaire veiligheidssituatie was dat niet evident. Na de machtsovername van de Taliban op 15 augustus 2021 werd het reizen voor de Afghaanse diaspora weer veilig. In 2023 ging hij er na 17 jaar opnieuw naartoe. Mede gevoed door survivor’s guilt wilde hij na die reis iets doen voor zijn land. Daarom trekt hij dit jaar drie maanden naar zijn geboorteplaats Herat, in het noordwesten van Afghanistan, om er zijn schouders te zetten onder een lokale circusschool.

Wegvallen van ontwikkelingshulp

Vooraleer we naar Herat vliegen, houden we halt in hoofdstad Kaboel. We rijden door Wazir Akbar Khan, een van de rijkste buurten van de stad waar vroeger de meeste buitenlandse ambassades gevestigd waren. Tijdens de overname door de Taliban werden de diplomaten er geëvacueerd. De voormalige Amerikaanse ambassade, een groot complex aan een rotonde vlakbij het vliegveld, ligt volledig verstopt achter metershoge, dikke explosiemuren, prikkeldraad en slagbomen. Op een van de explosiemuren is een Amerikaanse vlag geschilderd in omvallende dominostenen met als opschrift in het Dari (officiële taal van Afghanistan en verwant aan het Farsi): ‘Onze natie heeft Amerika verslagen’.

Aan de rand van deze buurt bevindt zich een heuveltop die uitzicht over de stad biedt. Er wappert een gigantische Talibanvlag aan een dertig meter hoge mast. Het is een populaire plek om een wandelingetje te maken, naar de zonsondergang te kijken, op een bankje te zitten of in het gras watermeloen te eten, maar vrouwen mogen hier niet meer komen. Naast de vlag staat een onlangs gebouwde replica van de Rotskoepelmoskee uit Jeruzalem. Tegenover de moskee ligt een door de Russen gebouwd zwembad met olympische afmetingen dat in de jaren ‘90 berucht was als executieplek van de Taliban die er beschuldigden van de bovenste duikplank duwden.

De ondergaande zon zorgt voor een intens kleurenspektakel op de majestueuze bergen, wat bezoekers uitnodigt om selfies te maken. Zoals een groep Afghaanse Engelsen. Een van hen vertelt dat hij verbonden is aan een islamitische stichting. Hij en zijn vrienden zijn hier om de slachtoffers van de overstromingen van begin mei, waarbij honderden doden vielen, te helpen.

Shah is onder de indruk. De Afghaans-Engelse jongen heeft veel volgers op Instagram en haalt grote bedragen op. Zulke hulpacties kunnen impact hebben. Shah’s broer heeft begin dit jaar ook geld ingezameld om in een dorp vlakbij Herat, waar vorig jaar oktober een verwoestende aardbeving plaatsvond, nieuwe huizen te laten bouwen.

Shah Tabibi in een winkelstrat in Herat

Shah Tabibi

Vóór de overname van de Taliban stonden internationale partners in voor 80% van de fondsen van het land. Toen de buitenlandse troepen zich terugtrokken, deden internationale hulp-, financierings- en andere programma’s dat ook. Nu een groot deel van die ontwikkelingshulp is weggevallen, ontstaan er veel van dit soort particuliere initiatieven, vooral uit de diaspora.

Aanvankelijk dacht Shah aan het aanleggen van zonnepanelen om de energiecrisis te bestrijden, of aan het planten van begroeiing om de verwoestijning tegen te gaan, maar het blijkt makkelijker om kleinschalig te beginnen en een bestaand initiatief te ondersteunen.

Mobile Mini Circus for Children

Vandaag geeft de circusschool in het park van Herat een (zeldzaam) optreden. Op een grasveldje in een hoek heeft een menigte zich verzameld om te kijken naar de kunsten van een groep jongens tussen 8 en 14 jaar oud. Ze jongleren, doen salto’s en klimmen op elkaar om menselijke piramides te vormen. Het publiek staat gefascineerd te kijken, te filmen, en klapt en fluit luidruchtig.

‘Het is zo mooi om te zien’, zegt Shah na afloop. ‘Dit is zowat het enige entertainment wat er nog rest.’ Sinds de Taliban aan de macht zijn gekomen, is muziek verboden. Videospelletjes, buitenlandse films en muziekinstrumenten mogen niet meer verkocht worden. Cafés met waterpijpen werden gesloten, en het werd mannen en vrouwen verboden om samen te eten. ‘Het is hard zoeken naar nog een beetje plezier in dit land.’ De publieke optredens van het circus zijn een van de weinige, zo niet de enige, toegestane vormen van entertainment. Al wordt de toestemming ervoor niet makkelijk verleend door de autoriteiten.

Door nauw samen te werken met de gemeenschap werd de circusschool geaccepteerd.

Deze circusschool is een van de vier vestigingen in Herat die deel uitmaken van het Mobile Mini Circus for Children (MMCC), een netwerk van 34 circusscholen dat al twintig jaar in heel Afghanistan actief is. De scholen zijn populair en worden breed geaccepteerd door de gemeenschap. Maar vooral het optreden en de deelname van meisjes waren de Taliban een doorn in het oog. Na het bijwonen van enkele optredens gaven ze dan toch toestemming en sturen ze hun kinderen nu zelf naar de circusscholen.

Het MMCC hanteert een gedecentraliseerde aanpak, wat wil zeggen dat bijna alle medewerkers Afghaans zijn en dat 75% van alle activiteiten worden begeleid door de kinderen zelf. Hier in Herat staan de leraren, vooral meisjes van een jaar of 14 die voorheen zelf les volgden, onder leiding van één volwassen manager.

Sociaal circus

De school bestaat uit felgekleurde op elkaar gestapelde containers rond een binnenplaats. De containers fungeren als klaslokalen en de binnenplaats is bedekt met matten. Hier oefenen de jongeren hun circusacts en geven ze voorstellingen. Als we aankomen begint een groep meisjes meteen hun kunsten te laten zien. Ze jongleren met ballen of kegels, gooien die naar elkaar, jongleren staand op een skippybal en doen salto’s. ‘Dit komt het dichtst bij wat ik in Afghanistan wil doen’, zegt Shah terwijl hij kijkt hoe de binnenplaats verandert in een chaos van rondvliegende jongleerballen, kegels en hoelahoepen.

‘De jeugd is de toekomst, het is waar de hoop ligt voor Afghanistan. Als psycholoog praat ik veel met mensen die me vertellen wat er allemaal misging in hun jeugd. Die periode is zo van belang, omdat het de blauwdruk vormt voor hoe we ons later zullen gedragen. Dus wanneer ik deze vrolijke kinderen zie, wat ze hier allemaal leren, en hoe ze hier hun problemen kunnen vergeten, dan krijg ik heel veel hoop.’

De kinderen doen niet alleen mee aan circusactiviteiten, maar krijgen ook maaltijden, en les in Engels, Farsi, Pasjtoe, Koran, wiskunde, theater, acrobatiek en jongleren. De school hanteert een pedagogisch model dat onderwijs en entertainment samenbrengt en “sociaal circus” wordt genoemd. Het sociaal circus gebruikt circuskunsten om kwetsbare kinderen en jongeren fysiek en mentaal te betrekken bij een gemeenschap. Het helpt hen om veerkracht, zelfvertrouwen en (sociale) vaardigheden op te bouwen in een tijd waarin de sociale cohesie en de gezondheid van de maatschappij er hard op achteruitgaan. De organisatie initieerde ook Fridays for Future (klimaatmarsen door jongeren) maar die werden door de Taliban verboden.

De meisjes jongleren staand op een skippybal met ballen of kegels.

De meisjes jongleren staand op een skippybal met ballen of kegels.

Lachen en plezier maken

Oprichter David Mason heeft in 2018 na bijna twintig jaar Afghanistan verlaten om het MMCC-project naar andere landen uit te breiden, en het Afghaanse circus onafhankelijker te laten werken.

Aan de telefoon vanuit zijn tijdelijke woonplaats Spanje vertelt hij dat de ideologie van de organisatie draait om te faciliteren in plaats van te dicteren. ‘Als ik in Afghanistan ben, ben ik niet de volwassene die met het kind praat, ik ben het kind dat met het kind praat. We kijken naar de capaciteiten van de kinderen.’

Naast zelfontwikkeling en het empoweren, gaat het ook om kinderen kennis te laten maken met iets anders dan alleen maar ellende. ‘Veel kinderen in Afghanistan bevinden zich in het donker. Als er dan een straaltje licht verschijnt, al is het maar voor vijf minuten, dan hebben ze dat in ieder geval gezien. Dat is wat het circus doet. Weten dat je ook kunt lachen en plezier maken. Dat kennen de meeste kinderen nu niet’, vertelt Mason.

‘Door deel te nemen aan de sociale circusactiviteiten kunnen jongeren zich richten op wat het betekent om ​​kind te zijn, om te lachen en te spelen.’

In Afghanistan groeien generaties op met oorlog en terrorisme. In het onlangs verschenen World Happiness Report staat het land dan ook op de allerlaatste plaats. De gevolgen voor kinderen zijn nefast, wat zorgen baart over het gedrag en de ontwikkeling van de toekomstige generatie. Toch hebben jongeren de toekomst in handen. De gemiddelde leeftijd in Afghanistan is immers ongeveer 20 jaar.

‘Door deel te nemen aan de sociale circusactiviteiten kunnen jongeren zich richten op wat het betekent om ​​kind te zijn, om te lachen, te spelen, kennis op te doen, terwijl ze sterke fundamentele en unieke vaardigheden aanleren, en zo een echt gevoel van hoop voor de toekomst krijgen’, legt Mason uit.

Collectieve therapie

Het MMCC is een grassrootsorganisatie. Vóór de machtsovername van de Taliban besteedde het al veel tijd en moeite aan het betrekken van de lokale gemeenschap, die vaak conservatief en sceptisch is. Door nauw samen te werken met de gemeenschap werd de organisatie geaccepteerd, waardoor er bijvoorbeeld een groot aantal meisjes kon deelnemen aan de activiteiten.

De filosofie achter het MMCC is dat elk lid van de gemeenschap, van moeders tot functionarissen, deel moet uitmaken van elk project. ‘Het gaat niet om de toestemming, goedkeuring of zelfs bewondering van volwassenen voor welke activiteiten dan ook, maar om actief geïntegreerd te zijn in de gemeenschap, en lokale mensen te laten bijdragen aan de ontwikkeling en uitvoering van het programma. Dat is de enige manier om een ​​project volledig te laten omarmen door die gemeenschap’, zegt Mason. Hij noemt het collectieve therapie. ‘Zowel voor de deelnemende kinderen als voor het publiek gaat het om samen te lachen en plezier te maken, wat naar mijn idee de beste therapie is voor een depressief en getraumatiseerd land.’

In tegenstelling tot een groot deel van het internationale hulpsysteem dat de afgelopen twintig jaar actief was in Afghanistan, is het doel van het MMCC niet om externe systemen, ideeën en medewerkers te importeren, maar om aan de slag te gaan met de mensen en mogelijkheden ter plekke. ‘Vaak wordt er gedacht dat wat goed is voor pakweg Nederlandse kinderen, ook goed moet zijn voor Afghaanse kinderen. Dat is niet zo, de behoeften zijn totaal anders’, weet Mason.

In Afghanistan zijn bijna alle vormen van entertainment verboden, behalve circus.

In Afghanistan zijn bijna alle vormen van entertainment verboden, behalve circus.

Toevluchtsoord

Om de school in Herat te helpen, heeft Shah binnen zijn eigen netwerk geld opgehaald. De rotsige ondergrond van het terrein moet gecementeerd worden zodat kinderen er kunnen skeeleren, voetballen en eindelijk gebruik kunnen maken van het volleybalnet en de wippen die weg staan te roesten. Hij hoopt dat er geld overblijft om ook nog voor nieuwe matten, jongleer- en volleyballen en een zonnepaneel te zorgen. Bovendien moet er een scherm achter de poort komen, zodat voorbijgangers de meisjes niet kunnen zien vanaf de straat, want dat kan aanstootgevend zijn.

Maar de uitgaven lopen op. ‘Als ze cement gaan kopen, moet er ook nog een stapel bakstenen aangeschaft worden’, zegt Shah gefrustreerd. ‘Dan moet er nog een berg zand komen, en worden de transportkosten erbij verrekend. Er komen steeds meer kosten bij die vooraf niet zijn ingecalculeerd.’

Toch is hij blij dat er wat in gang gezet wordt. De circusschool is voor veel kinderen een toevluchtsoord voor het harde leven. Volgens het UNDP (United Nation Development Programme) is de Afghaanse economie sinds de machtsovername door de Taliban met 27% gekrompen, wat heeft geleid tot economische stagnatie, grote werkloosheid en immense armoede. Ongeveer 85% van de Afghanen leeft onder de armoedegrens van een dollar per dag.

Taart

We bezoeken het circus voor het laatst op de Internationale Dag van het Kind. Een honderdtal meisjes heeft zich op de binnenplaats verzameld. Met veel bombarie wordt er een verrassing aangekondigd. De meisjes klappen en joelen uitbundig. Een vrouwelijke trainer opent een doos met taart. Vijf verlegen meisjes snijden de taart giechelend in stukken, waarop elk van de honderd meisjes één hapje krijgt. Hoe klein het hapje ook is, er heerst ongekende blijdschap.

Shah zegt tegen de meisjes dat hij het een eer vond om hen een klein beetje te helpen, en dat hij altijd aan hen zal denken. De meisjes bedanken hem in krakkemikkig Engels. Als we vertrekken, heeft Shah gemengde gevoelens. Hij heeft gezien hoe groot de nood is in Afghanistan en hoe overweldigend het is om als individu te proberen om het verschil te maken. ‘Anderzijds’, zegt hij, ‘hoe klein het ook is wat ik doe, er moet iets verbeteren. Afghanistan komt genoeg in het nieuws met leed. Maar dat is niet het enige waar het land voor staat.’

Thijs Broekkamp, de auteur van dit artikel, is oprichter van MMCC Nederland.

Word proMO*

Vind je MO* waardevol? Word dan proMO* voor slechts 4,60 euro per maand en help ons dit journalistieke project mogelijk maken, zonder betaalmuur, voor iedereen. Als proMO* ontvang je het magazine in je brievenbus én geniet je van tal van andere voordelen.

Je helpt ons groeien en zorgt ervoor dat we al onze verhalen gratis kunnen verspreiden. Je ontvangt vier keer per jaar MO*magazine én extra edities.

Je bent gratis welkom op onze evenementen en maakt kans op gratis tickets voor concerten, films, festivals en tentoonstellingen.

Je kan in dialoog gaan met onze journalisten via een aparte Facebookgroep.

Je ontvangt elke maand een exclusieve proMO*nieuwsbrief

Je volgt de auteurs en onderwerpen die jou interesseren en kan de beste artikels voor later bewaren.

Per maand

€4,60

Betaal maandelijks via domiciliëring.

Meest gekozen

Per jaar

€60

Betaal jaarlijks via domiciliëring.

Voor één jaar

€65

Betaal voor één jaar.

Ben je al proMO*

Log dan hier in