Syrische studenten verenigen zich in Brussel: ‘Je begrepen voelen is de eerste stap naar integratie en succes’

Reportage

Syrian Student Assembly versterkt onderwijsnetwerk voor vluchtelingen

Syrische studenten verenigen zich in Brussel: ‘Je begrepen voelen is de eerste stap naar integratie en succes’

Syrische jongeren komen samen tijdens een evenement in Brussel waar ze informatie krijgen over verschillende studierichtingen
Syrische jongeren komen samen tijdens een evenement in Brussel waar ze informatie krijgen over verschillende studierichtingen

Stampmedia | Kaoutar El Afi

23 augustus 20244 min leestijd

De Syrian Student Assembly organiseerde onlangs in Brussel haar eerste evenement. De organisatie, opgericht door VUB-student Abdulazez Dukhan (25), richt zich op de ondersteuning van Syrische studenten en andere Arabische jongeren die sinds vijf tot zeven jaar in België wonen. ‘We willen de weg in het onderwijs vergemakkelijken voor toekomstige generaties.’

In het gemeenschapscentrum Ten Noey in Brussel verzamelden zaterdag ongeveer zeventig Syrische scholieren die graag verder willen studeren in België. De bijeenkomst is het eerste evenement van de Syrian Student Assembly, die sinds februari aan het brainstormen en plannen is om de organisatie op te starten.

Tijdens haar eerste bijeenkomst richtte de Syrian Student Assembly zich op leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar die binnenkort naar de universiteit of hogeschool gaan. Studenten konden aan verschillende tafels praten met afgestudeerde Syriërs en vragen stellen over hun toekomstige studie. Geneeskunde en ingenieurswetenschappen blijken, net zoals in Syrië, bijzonder populaire studierichtingen te zijn onder de Syrische studenten.

Rim Alkriz (17) en Noura Mazeed (21) waren ook aanwezig. ‘Het is motiverend om met mensen van dezelfde achtergrond te praten, omdat ze begrijpen waar je vandaan komt’, vertelt Alkriz. ‘Ik mis de Syrische gemeenschap om me heen, maar dit soort bijeenkomsten helpt me om een stukje van mijn thuisland dichtbij te houden’, vult Mazeed aan.

Gebrek aan kennis

Oprichter Abdulazez Dukhan benadrukt het belang van een gemeenschap waarin jonge vluchtelingen elkaar kunnen ondersteunen en motiveren. Volgens hem komen de problemen van Syrische studenten vaak door een gebrek aan kennis over het Belgische onderwijssysteem.

‘We kunnen niet blijven wachten op hogere instanties om dit soort initiatieven te nemen’
Abulazez Dukhan (oprichter Syrian Student Assembly)

Dukhan vertelt hoe hij in zijn tijd als nieuwe student geen idee had wat termen als ‘TSO’ betekenen. Dankzij zijn doorzettingsvermogen zit hij nu in het laatste jaar van zijn masteropleiding Artificiële Intelligentie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Zijn moeilijke parcours motiveerde hem om de Syrian Student Assembly op te richten. ‘Ons doel is om de weg in het onderwijs te vergemakkelijken voor toekomstige generaties’, benadrukt hij.

Hoewel het evenement vooral gericht was op Syrische studenten, was iedereen van Arabische afkomst welkom. Tijdens de bijeenkomsten wordt er voornamelijk Arabisch gesproken, aangezien dat de moedertaal is van de meeste leden van de organisatie.

Dukhan legt uit dat dit een bewuste keuze is, omdat de leden een mix zijn van Nederlandstaligen en Franstaligen, en Arabisch voor hen een gemeenschappelijke taal is. ‘Taal speelt een cruciale rol, omdat je begrepen voelen de eerste stap is naar integratie en succes.’

Massa Safadi en Mouhidin Mahmalji geven waardevolle tips voor het behalen van een masterdiploma.

Netwerken

Bij de volgende bijeenkomsten zal de focus ook liggen op universiteitsstudenten die al een tijdje in België studeren. Ook degenen die al zijn afgestudeerd zijn welkom. Deze groep is volgens Dukhan heel belangrijk, omdat ze niet alleen als rolmodellen kunnen dienen, maar ook kunnen helpen bij het creëren van netwerkmogelijkheden voor jongeren die op zoek zijn naar een job na hun studies.

‘We willen tips en advies geven die wij als jonge vluchtelingen in België niet hebben gehad tijdens onze studie’
Massa Safadi en Mouhidin Mahmalji (Syrische alumni in België)

Karim Atalla (35), een voormalig student die nu voor het Rode Kruis werkt, was een van de aanwezigen. Hoewel hij geen student meer is, besloot hij toch naar het evenement te komen om te netwerken. ‘Het is belangrijk om omringd te zijn door mensen die hetzelfde parcours hebben afgelegd om hier te raken en te kunnen studeren’, vertelt Atalla.

Ook koppel Massa Safadi (33) en Mouhidin Mahmalji (33) hebben al meerdere diploma’s behaald in België. Ze helpen als vrijwilligers tijdens de bijeenkomsten. ‘We willen de tips en advies geven die wij als jonge vluchtelingen in België niet hadden tijdens onze studie. Zo hopen we het anderen makkelijker te maken’, zeggen ze.

Het evenement was maar het begin voor de Syrian Student Assembly. Abdulazez Dukhan en zijn team hebben grote plannen om in de toekomst meer evenementen te organiseren en een sterke gemeenschap op te bouwen. Hij benadrukt het belang van zelf initiatief nemen in plaats van te wachten op anderen.

Dukhan: ‘Mijn sociaal assistente zei vaak dat ik niet kon studeren en beter een opleiding kon volgen, iets wat veel jonge vluchtelingen helaas ook te horen krijgen. Dat verloren potentieel wil ik vermijden. Wij doen dit als een onafhankelijke organisatie, omdat we niet kunnen blijven wachten op hogere instanties voor dit soort initiatieven.’

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Stampmedia.be